Natuur

Het Zwin

Moeder natuur heeft Zeeuws-Vlaanderen goed bedeeld. In het westen bij Cadzand ligt het Zwin. Het natuurreservaat ligt deels in Nederland en in België. Het reservaat bestaat uit schorren en duinen. Er broeden meer dan 100 verschillende vogelsoorten. Het lamsoor dat er groeit zorgt in de zomermaanden voor een mooie paarse kleur op de Zwinvlakte. Bij eb is het mogelijk om van Cadzand naar het Zoute te lopen door de geul. Let op: bij vloed komt u niet meer terug!

De Blikken

Voor vogelliefhebbers is Zeeuws-Vlaanderen een paradijs, want er zijn veel vogelreservaten. Niet ver van de vuurtoren bij Breskens bevindt zich een vogeltelpost. Trekvogels op de terugweg van Afrika en naar het hoge noorden hebben de gewoonte om hier even uit te rusten om daarna samen de Westerschelde over te steken. Vlakbij ons huis, op loopafstand, ligt vogelreservaat De Blikken met twee vogelobservatiehutten. Hier is het mogelijk om in de zomer lepelaars te spotten en andere inheemse en uitheemse vogels.

De Hooge Platen

Rondom de Hooge Platen, in de monding van de Westerschelde bij Breskens leeft een groep van zo’n 30 gewone en grijze zeehonden. Ze rusten op de platen en zogen er hun jongen. Vanaf de dijk bij Nummer Eén kun je de zeehonden op de plaat zien liggen, meestal ter hoogte van boei VH8. Houd rekening met het getij: het beste moment om te gaan kijken is vanaf 2 uur voor laagwater tot laagwater. Rederij De Festijn organiseert rondvaarten zodat u de zeehonden van dichterbij kunt zien

Verdronken Land van Saeftinge

Aan de uiterste oostgrens van Zeeuws-Vlaanderen, langs de Westerschelde ligt het Verdronken Land van Saefthinge war het grootste aaneengesloten “natte” land van West-Europa is. Met zijn slikken, schorren en oude polders staat dit staatsnatuurreservaat hoog aangeschreven bij het Wereld Natuur Fonds.

VVV Zeeland – Natuur      Zeeuws Landschap      ’t Zwin      Informatie Cadzand